Blog

Herpesul genital

Ce este herpesul genital? Herpesul este o boală cu transmitere sexuală (BTS) determinată de 2 virusuri herpetice: Herpes simplex tip 1 şi 2 (HSV1 şi HVS2). Adeseori, cei infectaţi nu au nici o manifestare. Caracteristica herpesului este o erupţie veziculară apărută în zona organelor genitale sau a rectului. Veziculele se sparg şi lasă în urmă ulceraţii. La prima infecţie, boala durează 2-4 săptămâni şi e …dureroasă! Infecţia persistă în organism indefinit şi din timp în timp işi mai arata colţii…. Cum se transmite ? Un contact sexual cu o persoană infectată cu HSV2 poate transmite herpesul genital. HSV1 determină aşa-numitele “erupţii legate de febră”,… Read More

Reguli de viata si alimentatia pacientilor cu ulcer gastro-duodenal

Reguli de viaţă şi alimentaţia pacienţilor cu ulcer gastro-duodenal Luaţi masa la ore fixe. Evitaţi prânzurile abundente (sunt de preferat 5-6 mese/zi dar mai reduse cantitativ). Mâncaţi ori de câte ori apare durerea. Reţineţi alimentele care v-au făcut rău în trecut şi ocoliţi-le de fiecare dată, fără imprudenţe. Mâncaţi în linişte şi fără grabă. Căutaţi să nu fiţi prea obosit sau nervos când vă aşezaţi la masă. Mestecaţi bine hrana şi dacă este cazul trataţi-vă dantura. Respectaţi cele 8 ore de somn în cursul nopţii şi, pe cât posibil, odihniţi-vă după masa de prânz. Evitaţi medicamentele care cresc aciditatea gastrică, sunt… Read More

Regimul igienico-dietetic in diverse forme de diabet zaharat

În cazul Dumneavoastră raţia alimentară trebuie să conţină cantitatea indicată de medicul Dumneavoastră în funcţie de greutatea corporală, medicaţia pe care o urmaţi şi valorile actuale ale analizelor (glicemie, glicozurie). Diabetul zaharat este o boală caracterizată printr-o insuficienţă de insulină (hormon secretat de pancreas), ceea ce face ca glucoza din pâine, făinoase, dulciuri şi alte alimente să nu poată fi arsă în ţesuturi, în cantitatea cerută de nevoile energetice ale organismului. Drept rezultat, glucoza creşte în sânge (hiperglicemie). La o glicemie peste 1,80 g ‰, glucoza apare şi în urină (glicozurie), unde nu se găseşte în mod normal. Deci, prezenţa… Read More

Indicaţii pentru bolnavii cu constipaţie

O persoană suferă de constipaţie dacă are scaune de consistenţă crescută la intervale de peste trei zile sau dacă are mai puţin de trei scaune/săptămână. Tratamentul constipaţiei cu purgative sau ceaiuri laxative (ceai de cruşin) nu este de dorit deoarece folosirea acestora pe termen lung agravează constipaţia prin „lenevirea” colonului. Sunt permise, în schimb, supozitoarele cu glicerină, câte un supozitor/zi pentru declanşarea reflexului de scaun (defecaţie). Rezultatele cele mai bune apar prin respectarea pe termen lung a următoarelor măsuri igieno-dietetice: Crearea reflexului de scaun (defecaţie) la oră fixă (fie dimineaţa după micul dejun, fie seara după cină), evitând graba şi în condiţii… Read More

Regimul alimentar in ciroza hepatica si hepatitele cronice

Alimente permise Băuturi: lapte dulce, lapte cu cafea de orz sau cu ceai, lapte cu carbonat de calciu (o linguriţă la un pahar), iaurt, decoct de tărâţe, sucuri de fructe sau de zarzavaturi (suc de sfeclă), chisel din lapte sau din sosuri de fructe. Supe şi ciorbe: (de preferinţă câte o jumătate de porţie de supe de zarzavaturi îngroşate cu făinoase ca: griş, orez, fulgi de ovăz, tăiţei, găluşte de griş; supe cu perişoare de brânză de vaci sau de carne (acestea se vor fierbe aparte). Pâine: pâine albă prăjită, sau pâine albă veche de o zi. Carne: Carne slabă de vacă sau viţel,… Read More

Alimentaţia pacienţilor cu diaree acută

În primele 24 – 48 de ore regimul alimentar trebuie alcătuit doar din lichide: ceaiuri neîndulcite (sau îndulcite cu zaharină ori foarte puţin zahăr) de mentă, muşeţel, sunătoare, etc.; zeamă de orez; supe de morcovi sau zarzavat strecurate şi normal sărate. Cantitatea de lichide administrată trebuie să ajungă la 2-3 litri/zi în vederea refacerii pierderilor de apă.  Pentru refacerea capitalului de lichide se pot folosi amestecuri speciale, în cantităţi corect determinate ( GESOL, HYDRASEC, etc.), mai ales în cazul sugarilor, la care diareea poate determina deshidratare severă ce poate duce la complicaţii grave. Treptat regimul se lărgeşte cu supe de… Read More

Cum sa ma las de fumat?

Pasi pe drumul spre eliberarea de tigari 1.     Gaseste-ti Motivul. Exista motive financiare. Motive sociale. Exista frica de boala. Sau pur si simplu „mi-a ajuns”. Important, însa, este Motivul tau personal, acel „ceva” esential pentru tine, care te va face sa-ti spui, atunci când vor apare tentatiile interioare ori exterioare, „Nu, multumesc, eu nu mai fumez pentru ca….”. 2.     Cunoaste-ti dusmanul. Analizeaza-ti viata de fumator: de ce fumezi, care sunt situatiile, persoanele, locurile, obiectele care „cer” o tigara. Recunoaste-ti ritualurile, dar si momentele când aprinzi o tigara fara sa constientizezi gestul. 3.     Alcatuieste planul de actiune. Gaseste un înlocuitor pentru fiecare tip de tigara. Atentie, trebuie… Read More

Ce trebuie sa stie un pacient coronarian

Boala coronariană este cauzată de depunerea în peretele arterelor coronare (vasele care hrănesc muşchiul inimii) a grăsimilor, dintre care rolul cel mai important îl are colesterolul. Acesta circulă în mod normal în sânge şi, în anumite condiţii,se depune în peretele arterelor, producând plăcile de aterom. Depunerea se poate face nu numai pe peretele arterelor coronare ci şi pe peretele altor artere din corp: aorta (vasul cel mai mare al corpului), arterele picioarelor, arterele carotide (care hrănesc creierul), arterele renale (care hrănesc rinichiul). Aceste plăci de aterom duc la îngustarea vaselor, aşa cum rugina se depune pe ţevi şi le face… Read More

Cardiopatia ischemică: angina pectorala şi infarctul miocardic

Introducere Cardiopatia ischemică este boala care afectează arterele coronare şi datorita careia acestea isi micsoreaza calibrul. Drept urmare, are loc o scadere a cantitatii de sange care hrăneşte muschiul inimii. Acest fenomen de reducere a fluxului de sange prin arterele coronare a fost numit in limbaj medical ischemie. Modificarile cardiace produse de ischemie sunt desemnate de termenul cardiopatie. Angina pectorala Angina pectorala – termenul medical se referă la o durere la nivelul toracelui. Exista mai multe tipuri de angina. Angina clasica, numita angina stabila, este determinata de un anumit efort si dispare la repaus. Angina instabila (vechea denumire de preinfarct) reprezinta un alt tip de… Read More

Când un regim de slăbire …previne diabetul?

Atunci când este vorba despre diete, ca şi despre persoane dornice de a slăbi, se pare că nu există două identice. Aşa că, dacă aţi pierdut rapid câteva kilograme, printr-o cură de slăbire “minune” iar ulterior le-aţi pus cu vârf şi îndesat, exact în locurile în care doreaţi cel mai puţin, vă consolăm: nu sunteţi singurii. Există însă recomandări, precum cele conţinute în programele de prevenţie ale diabetului, care urmate cu conştiinciozitate vă ajută să pierdeţi kilogramele nedorite si chiar să vă menţineţi noua greutate. Programul american de prevenire a diabetului zaharat a studiat 3200 de adulţi consideraţi la risc… Read More