Herpesul genital

Herpesul genital

Ce este herpesul genital?

Herpesul este o boală cu transmitere sexuală (BTS) determinată de 2 virusuri herpetice: Herpes simplex tip 1 şi 2 (HSV1 şi HVS2). Adeseori, cei infectaţi nu au nici o manifestare. Caracteristica herpesului este o erupţie veziculară apărută în zona organelor genitale sau a rectului.

Veziculele se sparg şi lasă în urmă ulceraţii. La prima infecţie, boala durează 2-4 săptămâni şi e …dureroasă! Infecţia persistă în organism indefinit şi din timp în timp işi mai arata colţii….

Cum se transmite ?

Un contact sexual cu o persoană infectată cu HSV2 poate transmite herpesul genital. HSV1 determină aşa-numitele “erupţii legate de febră”, de obicei la nivelul mucoasei gurii sau buzelor. Herpesul de tip 1 se “ia” prin contactul cu saliva persoanei bolnave. Un herpes genital cu virus de tip 1 e de regulă consecinţa “sexului oral” cu o persoană care are o infecţie a  gurii.

Cât de gravă este problema?

HSV2 produce de regulă ulceraţii genitale recurente. Simptomele variază ca intensitate de la o persoană la alta. Cele mai serioase manifestări le au cei cu imunodepresie concomitentă (SIDA sau alte boli). Durerea din zona genitală este de obicei “ nimic” pe lângă afectarea psihologică.

O mamă cu herpes genital poate transmite boala copilului, la naştere. O primă infecţie herpetică la mamă în timpul sarcinii este mai gravă, având şanse mai mari de a se transmite noului născut. În mod normal, dacă mama are un herpes genital activ la momentul naşterii, ar trebui ca ea să nască prin “cezariană”.  Din fericire, infectarea nou-născutului este rară.

Prezenţa unei leziuni genitale de natură herpetică poate face o persoană mai sensibilă la infectarea cu HIV.

Pe de altă parte, bolnavii HIV pozitivi care au şi herpes genital pot fi mai contagioşi.

Concluzia: de-o fi una, de-o fi alta, prezervativul este …mama înţelepciunii.

Cum ştim daca suntem infectaţi sau nu?

Mulţi, nu ştiu, pentru că infecţia a fost inaparentă.

Unii însă, la prima infecţie au simptome şi semne …teribile. În general, intervalul de la contactul sexual infectant pâna la apariţia manifestărilor este de două săptămâni. Dacă apar ulceraţii, ele se vindecă după “doar” două-patru săptămâni. Uneori ulceraţiile lipsesc şi local apare doar roşeaţă. La prima infecţie, unele persoane pot avea simptome asemănătoare unei răceli.

În primul an dupa primo-infecţie, ulceraţiile reapar de 4-5 ori. În timp, frecvenţa lor se reduce.

E posibilă vindecarea?

Din păcate, un tratament care să “vindece” herpesul genital, încă nu este disponibil. Medicamentele antivirale specifice, luate în perioada simptomatică pot ameliora simptomele şi scurta durata manifestărilor. Luate pe o perioadă mai lungă, pot preveni recurenţele.

Cum ne putem proteja impotriva infectării?

Utilizarea corectă a prezervativului ne poate feri de contactarea virusului.

Dacă leziunile ulceroase nu sunt perfect acoperite, transmiterea virusului nu este împiedicată.

Dacă unul dintre cei doi parteneri sunt infectaţi cu HSV, în perioadele cu herpes manifest, cea mai bună soluţie este abstinenţa de la contact sexual.

Între “crize” regula este:  folosiţi prezervative de bună calitate!