Când un regim de slăbire …previne diabetul?

Când un regim de slăbire …previne diabetul?

Atunci când este vorba despre diete, ca şi despre persoane dornice de a slăbi, se pare că nu există două identice.

Aşa că, dacă aţi pierdut rapid câteva kilograme, printr-o cură de slăbire “minune” iar ulterior le-aţi pus cu vârf şi îndesat, exact în locurile în care doreaţi cel mai puţin, vă consolăm: nu sunteţi singurii.

Există însă recomandări, precum cele conţinute în programele de prevenţie ale diabetului, care urmate cu conştiinciozitate vă ajută să pierdeţi kilogramele nedorite si chiar să vă menţineţi noua greutate.

Programul american de prevenire a diabetului zaharat a studiat 3200 de adulţi consideraţi la risc pentru diabet. Cercetătorii au observat ca jumătate dintre aceia care si-au modificat stilul de viaţă, respectiv regimul alimentar şi regimul de efort fizic, şi-au atins obiectivul dorit, de scădere in greutate, după 6 luni. După 2 ani, 38 % dintre ei au reuşit sa-şi menţină noua greutate. Aceleaşi persoane, au făcut mai rar diabet decât cei care nu şi-au schimbat stilul de viaţă, dar au luat medicamente.

Obiectivele noastre personale, privind scăderea in greutate trebuie sa fieScăderea in greutate cu cel puţin 7% din greutatea actuală şi menţinerea noii greutăţi, printr-un regim alimentar echilibrat, sărac in grăsimi şi în calorii şi printr-o activitate fizică susţinută, ce însumează aproximativ 2 ore şi jumătate pe săptămână.

Vă sugeram ca modificările în regimul dvs. de viata să se facă treptat. Pe măsură ce paşii iniţiali sunt depăşiţi, adăugaţi noi modificări. Numai aşa aveţi şanse ca renunţările la care va “expuneţi” să nu îşi ia revanşa.

Obiectivul este ca in mod treptat, pe parcursul unei luni şi jumătate să ajungem să efectuăm 150 de minute de activitate fizică susţinută, pe săptămână şi să respectăm acest program cel puţin 6 luni.

Începem cu 30-40 de minute pe săptămână, in 3 – 4 zile si creştem treptat, cu cate 30 de minute pe săptămână, până la atingerea unui minim de 150 de minute.

Mersul pe jos reprezintă un nivel de efort de intensitate moderată, acceptabil.

Alte activităţi utile si plăcute sunt: gimnastica aerobică, mersul pe bicicletă, înotul, joggingul.

Cum ne modificăm tipul de regim alimentar?

Pentru început consumaţi mai puţine lipide şi mai multe fibre alimentare conţinute în legume şi fructe. Caloriile provenite din grăsimi nu trebuie sa depăşească mai mult de 25 % din totalul caloriilor.

Începeţi prin a stabili care este consumul dvs. zilnic de grăsimi. Cel mai uşor este să întocmiţi un jurnal săptămânal, privind alimentele consumate. Daca grăsimile consumate sunt in cantitate mai mare decât nivelul dorit, reduceţi treptat consumul, in fiecare săptămână, cu 5-10%. Nu uitaţi: anumite alimente au un conţinut ridicat de grăsimi, fără ca sa bănuiţi.

Soluţia: deveniţi detectivi! Consultaţi cu atenţie etichetele!: brânzeturile topite, caşcavalul, mezelurile, carnea grasă, ouăle ne pot dezechilibra balanţa. Pentru reuşită, evitaţi cu orice preţ produsele de patiserie, pizza, sosurile, prăjiturile cu cremă, frişcă si smântână, şi prăjelile!

Ulterior limitaţi nivelul total de calorii.

Cheia succesului stă în perseverenţă! Uneori, perseverenţa poate fi întreţinută prin consemnarea zilnică în jurnal a consumului de lipide şi calorii, a duratei de efort şi din când în când a greutăţii atinse.

Familia trebuie să vă încurajeze si să vă asigure un suport moral. Pentru fiecare mică reuşită oferiţi-vă mici recompense, altele decât culinare. Stropii de alcool nu prea ajută, dimpotrivă! Şi încă un lucru, nu fiţi crispaţi. Uneori crisparea cere mâncare.

In final, nu uitaţi: curele de slăbire “minune” şi “la minut” sunt “pe toate gardurile”. Nici una nu a dat rezultate acceptabile, de durată.

Doar o schimbare profundă si susţinută a stilului de viaţă poate fi o soluţie durabilă.