Alimentaţia pacienţilor cu diaree acută

Alimentaţia pacienţilor cu diaree acută

În primele 24 – 48 de ore regimul alimentar trebuie alcătuit doar din lichide:

  • ceaiuri neîndulcite (sau îndulcite cu zaharină ori foarte puţin zahăr) de mentă, muşeţel, sunătoare, etc.;
  • zeamă de orez;
  • supe de morcovi sau zarzavat strecurate şi normal sărate.

Cantitatea de lichide administrată trebuie să ajungă la 2-3 litri/zi în vederea refacerii pierderilor de apă.

 Pentru refacerea capitalului de lichide se pot folosi amestecuri speciale, în cantităţi corect determinate ( GESOL, HYDRASEC, etc.), mai ales în cazul sugarilor, la care diareea poate determina deshidratare severă ce poate duce la complicaţii grave.

Treptat regimul se lărgeşte cu supe de carne, supe de zarzavat pasate, supă de orez pasată, brânză proaspătă de vaci, carne slabă tocată (perişoare sau chiftele fierte în apă), pâine albă prăjită sau veche de o zi, paste făinoase bine fierte, suc de fructe.

Dacă evoluţia este bună şi se înregistrează o normalizare a scaunelor, se adaugă legume fierte trecute prin sită (cartofi, morcovi, spanac, dovlecei), apoi legume fierte nepasate şi carne slabă fiartă, banane, măsline.

Mai târziu se introduc laptele (dacă nu există intoleranţă la lapte) şi ouăle. Laptele se serveşte îndoit cu ceai sau fiert cu făinoase. Ouăle se folosesc iniţial în preparate dietetice (de exemplu budinci) şi mai târziu sub formă de ouă fierte moi.

După câteva zile până la o săptămână se trece la o alimentaţie normală în care regimul alimentar se alcătuieşte după dorinţa şi mai ales după toleranţa bolnavului. Se vor evita totuşi pentru perioade variabile de timp dulciurile în exces, laptele simplu, alimentele bogate în celuloză (mazărea, varza, fasolea, ridichile, castraveţii) precum şi fructele crude.

Diareea persistentă poate masca boli severe, atât în cazul copiilor, cât şi în cazul adulţilor şi vârstnicilor, de aceea, o diaree persistentă, însoţită de alte semne imortante, trebuie investigată cu atenţie.

Diareea persistentă poate distruge flora de fermentaţie intestinală, iar recolonizarea intestinului poate fi un proces de durată, o adevărată luptă.

În prezent există preparate specifice care pot stimula recolonizarea intestinului şi refacerea mucoasei distruse.

Reţineţi !

În cazul unei diarei care nu răspunde la dietă rapid trebuie anunţat medicul de familie,care vă va trata corespunzător, vă va investiga sau vă va trimite către specialistul din ambulatoriu sau spital.