Monitorizarea Holter ECG

Monitorizarea Holter ECG

Aparatul Holter ECG este un dispozitiv care înregistrează în mod continuu, timp de 24 h, activitatea electrică a inimii, oferind informaţii despre funcţionarea inimii pe parcursul unei zile normale, în condiţii de repaus, efort fizic, stres, emoţii.

În ce constă examinarea Holter ECG?

Pe toracele pacientului se lipesc 5-10 electrozi (mici discuri adezive de plastic) care se conectează  prin intermediul unor cabluri la aparatul de monitorizare Holter EKG, aparat de mici dimensiuni (50-100 g) care este purtat într-o husă specială în jurul taliei sau agăţat de gât. Cât timp este purtat, monitorul va înregistra permanent activitatea electrică a inimii. Dupa 24 ore aparatul este returnat medicului care va studia înregistrarea efectuată şi va vedea dacă există tulburări de ritm cardiac.

După înregistrarea semnalului electric, aparatul face propriile sale măsurători, interpretări şi statistici, dar deseori această interpretare nu este suficientă sau corectă. Astfel, este necesar ca medicul cardiolog să reevalueeze evenimentele înregistrate şi interpretarea furnizată de softul aparatului, să elimine interpretările incorecte. Rezultatul final va fi analizat ţinând cont şi de simptomatologia pacientului.  

Când este necesară monitorizarea Holter ECG

Examinarea este indicată în mai multe circumstanţe:

– diagnosticul tulburărilor de ritm şi conducere intermitente, care nu sunt surprinse pe electrocardiograma obişnuită de repaus, şi care se pot manifesta prin palpitaţii, sincope (pierderi de cunoştinţă), stări presincopale. În funcţie de rezultat se va decide atitudinea terapeutică (fără medicaţie, medicaţie antiaritmică, implantarea de stimulator cardiac, ablaţie, implant de defibrilator cardiac)

– evaluarea riscului crescut de aritmii care apar în anumite boli (cardiomiopatii, postinfarct miocardic) şi pot pune în pericol viaţa pacientului

– diagnosticul ischemiei miocardice silenţioase (îngustarea vaselor de sânge de la inima care determină modificări electrocardiografice, dar nu produce durere)

– dupa iniţierea unui tratament antiaritmic acesta poate fi controlat pentru evaluarea eficienţei şi efectelor secundare ale medicamentelor.

Pregătirea pentru test

Îndepărtarea părului în exces de la nivelul toracelui este singura măsură necesară pentru a avea o înregistrare de bună calitate, care să permită un diagnostic exact al aritmiei.

Majoritatea aparatelor de ultimă generaţie dispun de butoane care pot fi activate de pacient în cazul apariţiei simptomelor. Se va face astfel conexiunea între acuzele pacientului şi anumite tulburări de ritm sau conducere cardiacă. În timpul monitorizării Holter ECG pacientul îşi va desfăşura activitatea lui obişnuită, inclusiv acţiunile cunoscute ca declanşând simptomatologia.

Precauţii

Cât timp este purtat aparatul Holter trebuie evitate zonele cu voltaj înalt, detectoarele de metale, dispozitivele magnetice, paturile sau pernele electrice. Se va evita contactul dispozitivului cu apa!