Ecografia abdominala

Ecografia abdominala

Ecografia abdominala este o metoda de investigatie nedureroasa, non-invaziva si se poate repeta ori de cate ori este nevoie.
Acest tip de investigatie se recomanda daca aveti dureri abdominale, tulburari de tranzit, modificari ale urinii, stari de febra din cauze neidentificate, scadere inexplicabila in greutate, icter, marirea volumului abdomenului ori suspiciune de imbolnavire a unuia dintre urmatoarele organe: pancreas, ficat si cai biliare, rinichi, splina, uter, ovare, vezica urinara, prostata, ganglioni sau vase abdominale.


Reguli inainte de efectuarea ecografiei abdominale:
   –    se recomanda efectuarea ecografiei pe stomacul gol. Daca totusi aveti programata ecografia dupa-amiaza, evitati complet alimentele care pot fermenta;
   –    pentru ecografia de ficat, colecist, splina si pancreas nu se consuma alimente cu un continut ridicat de grasimi in seara de dinaintea ecografiei;
   –    nu urinati cu 4 – 5 ore inainte de programare;
   –    daca ati urinat, consumati cca. 1 litru de lichide inainte de ecografie si nu mai urinati ulterior.

Ecografia este o metoda imagistica non-invaziva, prin care se pot vizualiza cu usurinta structuri anatomice. Este o metoda usor accesibila, in care nu exista efecte adverse, nu foloseste radiatii si in majoritatea cazurilor nu este necesara o pregatire speciala. Ecografia poate fi repetata ori de cate ori este nevoie si la orice grupe de pacienti, iar informatiile oferite sunt exacte si complexe.

Indiferent de varsta sarcinii, posibilitatea examinarii prin intermediul ecografiilor 3D si 4D reprezinta un beneficiu. Pentru medici si viitorii parinti, ecografia fetala reprezinta cea mai sigura metoda pentru detectarea posibilelor anomalii ale bebelusului si pentru a obtine informatii pretioase cum ar fi:
  –    dimensiuni,
  –    pozitie in uter,
  –    sexul bebelusului
  –    si de ce nu, imagini cu mica vedeta pentru cei mai nerabdatori parinti.