Sanatatea noastra si examenele de bilant – oare ne sunt necesare?

Sanatatea noastra si examenele de bilant – oare ne sunt necesare?

Starea de sănătate conform definiţiei OMS din 1945, reprezintă acea “stare de complet bine fizic, mintal şi social, în absenţa bolii sau infirmităţii”.

Astfel spus, sănătatea organismului uman reprezintă o stare de echilibru instabil, dinamic, supus permanent schimbărilor, o stare care astăzi poate însemna sănătate, iar mâine preboală sau boala fără manifestări clinice.

Sănătosul poate fi un bolnav care se ignora sau un pacient insuficient examinat.

Astăzi prin experienţa medicala acumulata de-a lungul timpului organismul uman poate fi cuantificat in anumiţi parametrii – biologici, fizici, chimici, antropometrici, ce sunt consideraţi ca fiind normali si care ne permit încadrarea acestuia intr-un anumit grad de sănătate.

Este bine sa ştim daca suntem sănătoşi?

Daca DA atunci trebuie sa ne adresam medicului.

Cărui medic?

Cel de familie , cel care tu l-ai ales, cel care este mai apropiat de tine si de familia ta, cel care iţi înţelege problemele si care te poate asculta, examina, trata, sfătuii, informa.

Cum poate afla medicul de familie daca eşti sănătos?

Prezentându-te la examenul e bilanţ.

Examenele de bilanţ periodice efectuate de medicul de familie au ca scop supravegherea in timp a stării de sănătate a individului si a familiei au ca scop supravegherea in timp a stării de sănătate a individului si familiei sale, cat si depistarea precoce a stării de boala sau preboală. Ele încep cu examenul prenatal (luarea in evidenta si examinarea periodica a gravidei pana la momentul naşterii), continua cu examenul nou născutului, sugarului, copilului mic, preşcolarului, şcolarului, adolescentului, adultului, bâtlanului si longevivului.

In cadrul examenului de bilanţ medicul urmăreşte o serie de parametrii care diferă de la o etapa de vârsta la alta cuprinzând date de anamneza, dezvoltare somatica, funcţionarea diverselor aparate si sisteme, precum si valoarea unor parametrii ca măsurarea tensiunii arteriale, determinarea glicemiei, colesterolului, etc. Toate aceste date sunt analizate de medic si apoi concretizate in recomandări pentru investigaţii suplimentare, tratament, sfaturi pentru schimbarea modului de viata atunci când este cazul.

Medicul de familie este cel care identifica prin intermediul acestui examen complex, multitudinea factorilor care pot sa ne pericliteze sănătatea. Concret el este cel care cuantifica starea biologica a organismului dar o corelează si cu starea psihologica, sociala, cu factorii genetici si de mediu si mai ales cu stilul de viata care ne poate influenta fundamental sănătatea prin diversele obiceiuri alimentare, consum excesiv de sare, de alcool, fumat, sedentarism, suprasolicitare fizica sau mentala.

După cum spunea SACHA GUITRY, “medicul de familie este medicul meu, cel care mă îngrijeşte, este antreprenorul general al sănătăţii mele”.

In esenţa, examenul de bilanţ obligatoriu din punct de vedere legislativ este absolut necesar pentru fiecare dintre noi. Menţinerea sănătăţii individului reprezintă o obligaţie pentru societate, viitorul si bunăstarea acesteia bazându-se pe indivizi sănătoşi.

 

Epilog – Cuget romanesc

“Omul, ca pom in gradina, are timpul rădăcinii si înfăţişarea tulpinii, iar măsura vieţii lui – rodul florilor si perenitatea seminţelor”.