Beneficiile alimentatiei naturale

Beneficiile alimentatiei naturale

Secole de-a rândul HOMO SAPIENS şi-a hrănit puii la sân, la fel ca toate mamiferele. Au fost însă cazuri în care laptele de mamă a lipsit, şi atunci a fost necesar ca acesta sa fie înlocuit cu un alt lapte.

Uneori puiul a putut fi hrănit de către o doică, însă de cele mai multe ori aceasta nu a fost de găsit, şi atunci a fost folosit laptele unei altei specii.

Dar, acesta uneori a provocat mai mult rău decât ne-am fi aşteptat, în cele mai multe cazuri creând alergii, cu efect pe termen lung. Şi atunci, au venit unii savanţi, care au făcut cercetări şi au produs preparate de lapte adaptate, asemănătoare laptelui de mamă.

Oamenii au crezut ca au descoperit AMERICA, şi au renunţat la ancestralul obicei de a pune puiul la sân, hrănindu-l cu diversele produse de lapte, pe care firmele producătoare s-au întrecut să le fabrice. În timp au apărut alte efecte nedorite datorită acestei alimentaţii artificiale, şi atunci aceeaşi, sau poate alţi savanţi, au redescoperit laptele de mamă.

Laptele de mamă:

·      Este superior oricărui alt lapte, fiind un aliment specific speciei, adecvat şi echilibrat necesitaţilor nutriţionale ale copilului.

·      Este la îndemână tot timpul, fiind cel mai simplu, economic si fiziologic mod de alimentaţie.

·      Este un aliment “VIU”, proaspăt, tot timpul curat si steril, neconţinând microbi.

·      Nu necesită fierbere sau încălzire, nici căni, biberoane, foc, plită, aragaz, etc.

·      Prin compoziţia sa laptele de mamă, este bine tolerat digestiv, oferă toate principiile necesare creşterii si dezvoltării copilului.

·      În plus, prin conţinutul de anticorpi, lizozim, hormoni, fermenţi, opsonine, conferă protecţie antiinfecţioasă, alergică, apărând copilul de îmbolnăviri, protejându-l împotriva bolilor infecţioase prin care mama a trecut până la momentul naşterii.

Laptele artificial nu oferă nici una din aceste protecţii.

Alăptarea creează o legătură mai profundă între copil şi mamă, cu satisfacţii emoţionale imense, mama simţind că dă din fiinţa sa ceva ce nimeni altcineva nu poate da.

Contactul vizual, auditiv, tactil şi olfactiv reciproc, contribuie la dezvoltarea normală neuropsihică şi afectivă a copilului, reprezentând beneficii pe termen lung ale alăptării.

Rezultatele imediate ale acesteia, se văd în starea de nutriţie înfloritoare a copilului.

Acestea au fost câteva din numeroasele beneficii ale alimentaţiei naturale din partea copilului, dar chiar şi mama prezintă o serie de beneficii cum ar fi:

·      restabilirea după naştere se face mai rapid, uterul normalizându-se ca volum în perioada alăptării postnatale.

·      Alăptarea reprezintă o metodă contraceptivă fiziologică.

·      De asemenea cancerul mamar se localizează mai rar în sânii care au dat lapte.

În concluzie, alăptarea este un mijloc natural, selectat în milioane de ani, deci are garanţia unei formidabile experienţe practice.

            Optim pentru sugar este ca suptul sa se facă “LA CERERE”, iar laptele de mamă sa fie singurul aliment primit de către acesta până la vârsta de 6 luni, urmând ca abia după această vârstă sa se înceapă diversificarea alimentaţiei.